تهيه لیستوفر ساختمانی از اصلی ترین مراحل مهندسی سازه در پروژه های ساختمانیست. قطعا هیچ فردی نقش موثر سازه ها را انکار نمی کند. مهندسان سازه پیش از احداث سازه ها، باید مراحل متعددی را به منظور تسریع در روند کار و همچنین بهبود کیفیت تاسیسات پشت سر بگذارند و از مهم ترین آن ها هم می توان به تهیه لیستوفر ساختمانی اشاره کرد. در ادامه قصد داریم شما را بیشتر با لیستوفر ساختمانی آشنا کنیم.
لیستوفر ساختمانی چیست؟
طبیعتا آرماتور بندی، یکی از مراحل حساس و البته دشوار در اغلب ساختمان ها محسوب می شود و گفتنی است که حساسیت این امر در سازه های بتنی هم افزایش پیدا می کند.
لیستوفرمیلگرد و آرماتوربندی ، یک نوع لیست و جدولی است که به خوبی می تواند ما را در زمینه نصب، خم و برش کاری راهنمایی کند و طبیعتا این فرایند در تسریع آرماتور بندی بی تاثیر نمی باشد. بعد از طراحی نما و پلان ها باید لیستوفر میلگرد و آرماتوربندی تهیه و در اختیار تیم اجرایی قرار گیرد.
مزایای لیستوفر ساختمانی
مرحله طراحی ویلا و نما و پلان های اجرایی قبل از ساخت انجام می شود. بسیاری از افراد دغدغه این را دارند که چرا باید از لیستوفر ساختمانی استفاده کنند و در پاسخ باید گفت : تهیه میلگرد و آرماتور بندی امری دشوار محسوب می شود و با استفاده از لیستوفر می توان از هدر رفتن آن ها جلوگیری به عمل آورد، بدیهی است که مهندسان به کمک این دسته از این لیست ها می توانند در حداقل زمان ممکن از مقدار هزینه یا میزان میلگرد ها و سایر مصالح ساختمانی آگاه شوند.
مزایای لیستوفر ساخمانی به همین نقطه محدود نمی شود؛ چرا که این موضوع در زمینه مترو و همچنین تسهیل احداث بنا هم تاثیر فراوانی دارد.
روش تهیه
نحوه تهیه لیستوفر سازه به هیچ عنوان ساده نمی باشد و به همین جهت هم قصد داریم که به شرح این موضوع بپردازیم:
- در جدول فوق عنوان های متعددی را مشاهده می کنید که از رایج ترین آن ها می توان به) ( Pos اشاره کرد، این عبارت موقعیت های دقیق میلگرد ها و یا آرماتور ها را در پلان ها تعیین می کند.
- در ناحیه دوم جدول شاهد اصطلاح (Ø) می باشیم که میزان میلگرد ها را مشخص می کند.
- طبیعتا شکل و نوع میلگرد ها هم از اهمیت بسیاری برخوردار می باشد که عبارت Shape) ) ما را از وضعیت خم و همچنین طول آن ها آگاه می سازد.
- بدیهی است که از مجموع طول های قید شده در قسمت Shape می توان به میزان (Length) یعنی طول و حجم آرماتور ها دسترسی پیدا کرد.
- در قسمت پنجم جدول عنوان (Number) به چشم می خورد که افراد را از میزان لازم میلگرد ها مطلع می کند.
- در قسمت آخر لیستوفر، وزن میلگرد ها یا همان (Weight) دیده می شود که قطعا در روند احداث ساختمان ها از اهمیت فراوانی برخوردار می باشد.
ریسک های عدم استفاده از لیستوفر
همان طور که اشاره کردیم، متخصصان به کمک لیستوفر میلگرد و آرماتوذ ساختمانی می توانند دید کلی تر نسبت به میزان میلگرد، آرماتور و … پیدا کنند و در صورت عدم دسترسی به این دسته از لیست ها بهتر است که لیستوفر ها توسط دفتر های فنی تهیه شود؛ چرا که عدم استفاده از آن می تواند پیامد های متعددی را از قبیل هدر رفتن مصالح، عدم پیش بینی دقیق در قیمت ها و … را به همراه داشته باشد.
نحوه تهیه لیستوفر آرماتوربندی
خبر خوش این که امروزه علم و تکنولوژی پیشرفت فراوانی را به همراه داشته است و طبیعتا نرم افزار های چشم گیری هم در جهت تولید لیستوفر های ساختمانی در نظر گرفته شده است که در ادامه به کلیه آن ها اشاره می کنیم:
همان طور که می دانید لیستوفر یک نوع جدول می باشد که رسم کردن آن هم کار چندان آسانی نمی باشد؛ اما نرم افزار مترو پلاس به سادگی می تواند اطلاعاتی را از قبیل تعداد، قطر و طول آرماتور ها و میلگردهارا وارد کند. سپس اطلاعات درج شده به همراه آرماتور ها به صورت کاملا خودکار به جدول های اکسل افزوده می شود، البته بهتر است بدانید که افزونه های اکسل و همچنین اتوکد هم نقش بسزایی را در طراحی لیستوفر های ساختمانی ایفا می کنند.
پس از این که لیستوفر ساختمانی را طراحی کردید، اکنون نوبت به آنالیز کردن آن می رسد که در این راه کافی است که از فیلتر های متنوع نرم افزار اکسل بهره ببرید.
کلام آخر
هدف ما در این مقاله این بود که شما را با لیستوفر ساختمانی بیشتر آشنا کنیم تا به خوبی بتوانید از هدر رفتن میلگرد ها، آرماتورها و … جلوگیری به عمل آورید؛ همچنین تهیه این دسته از جدول ها به شما کمک می کند که از قیمت مصالح موجود آگاه شوید.